Spareribs Low & Slow

Spareribs Low & Slow

Spareribs Low & Slow

Langzaam gegaarde Spareribs van de barbecue is een partij lekker. Maar wat is het geheim van de lekkerste Spareribs van het Noordelijk halfrond? Nou dat zal ik je vertellen. Koop ten eerst spareribs die niet te dik zijn, dikke spareribs hebben meer vet waardoor ze snel tegen gaan staan. Langzaam gegaard betekend volgens de 3-2-1 methode wat eigenlijk betekend dat je de ribben eerst 3 uur gekruid en wel laat garen, daarna inpakt in aluminiumfolie met wat appelsap, roomboter en bruine basterdsuiker en 2 uur laat garen. Daarna uitpakken en ruim insmeren met je zelfgemaakte mopsaus en dan nog voor een uurtje terug op de barbecue. De kruiden en mopsaus zijn uiteraard essentieel voor deze super lekkere spareribs.

Na zes uur geduld heb je dan één van de lekkerste Spareribs ooit klaargemaakt. Zes uur op de barbecue zeg je? Ben je wel goed snik dan, denk je soms dat ik niets beters met m’n leven heb te doen? Kijk je hoeft er uiteraard niet zes uur naast te bivakkeren. Je wrijft ze in met kruiden, legt ze op de bbq en je hebt 3 uur de tijd tot de volgende fase om iets andere te doen. Dan valt het eigenlijk toch wel mee? Als je het een beetje uitkient ben je van de zes uur Low & Slow misschien een half uur bezig. Tijd genoeg voor je vrienden, familie of om een ander recept op te zoeken op Floorijp.nl voor je volgende kook avontuur.

Ingrediënten:

  • 4 spareribs
  • LetzQ kippenrub
  • LetzQ porkrub
  • Verstegen mix voor Braad, Grill & BBQ kruiden
  • roomboter
  • appelsap
  • bruine basterdsuiker

Ingrediënten mopsaus:

  • 2 el aardbeienjam
  • 2 el frambozenjam
  • 1 el sojasaus
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el sambal Badjak
  • 2 tl oestersaus
  • 1 tl Balsamico azijn
  • 1 tl versgemalen peper
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 1 tl chilipoeder

Extra benodigdheden om het sparerib leven eenvoudiger te maken:

  • hand rookhout bijvoorbeeld van wijn of whiskyvaten
  • aluminiumfolie
  • blender keukenmachine
  • Ikea VARIERA dekselhouder, een zeer goedkope “must have” voor de ribben rechtovereind op de BBQ te kunnen zetten.
  • verstuiver voor de appelsap

Bereidingswijze:
Voor deze bereiding gebruiken we de 3-2-1 methode. Dit betekend dat de ribben eerst 3 uur gekruid op de bbq liggen, dan 2 uur in aluminiumfolie en dan 1 uur met de mopsaus.

Steek de barbecue aan voor indirect gebruik en zorg dat deze stabiel tussen de 100 en 110 graden staat.

Ontvlies eerst de spareribs, als je hier niet bekend mee bent google dan even. Stelt verder niets voor maar ja dat is het met bijna alles als je het eenmaal weet.

Kruid de spareribs aan beide kanten met eerst een laag LetzQ porkrub dan een laag LetzQ kippenrub en dan als laatste een laag met de Verstegen kruiden.

Fase 1:

Leg een hand rookhout snippers op het houtskool. Zet daarna de ribben in de Ikea houder indirect (niet rechtstreeks boven het vuur) op de bbq en zet de timer voor 3 uur.

Maak in de tussentijd de mopsaus klaar. Doe de ingrediënten in een blender en mix alles goed door elkaar. Waarom een blender en niet een beetje roeren? Omdat de jam vaak stukjes bevat en met een blender meng je alles gewoon veel beter door elkaar.

Fase 2:

Na 3 uur zijn we klaar voor de tweede fase. Haal de spareribs van de barbecue  en leg ze per stuk met de vleeskant naar beneden op een groot vel aluminiumfolie. Besproei ruim met appelsap en leg er een ruime el roomboter op en strooi er  een ruime el bruine basterdsuiker over. Pak vervolgens de sparerib strak in aluminiumfolie. Indien het scheurt doe er dan nog een vel aluminiumfolie overeen. Ze dienen gewoon echt goed ingepakt te zijn. Doe dit met iedere sparerib en leg ze met de vleeskant (bolle kant) terug op het rooster van de barbecue (nog steeds indirect). Zet de timer voor 2 uur.

Fase 3:

Na 2 uur is fase drie aangebroken. Haal de ribben van de bbq en pak ze uit het aluminiumfolie. Smeer beide kanten ruim in met de mopsaus en plaats ze weer overeind in de Ikea houder en zet ze terug op de bbq voor 1 uur (nog steeds indirect).

Haal na 1 uur de spareribs van de barbecue en dien op.

Eet smakelijk

tl = theelepel (5 ml)
el = eetlepel (15 ml)
ml = milliliter
l = liter (1000 ml)
g = gram
kg = kilogram (1000 gr)

Klik hier voor de printversie van het recept: Spareribs Low & Slow