Eerder schreven we in “Welke barbecue kan ik het beste aanschaffen?” dat het sowieso verstandig is om een BBQ te kopen met een deksel, omdat je dan open en gesloten kan barbecueën. Maar wat is nu het verschil en waarom zou je juist open of gesloten willen barbecueën?
Open barbecueën
Open barbecueën doe je eigenlijk altijd met de direct methode, dus je gerecht ligt boven het hete houtskool of boven de briketten. Omdat je gerecht rechtstreeks boven de hittebron ligt is de kans op snel verbranden groot waardoor je er bij moet blijven en regelmatig moet keren. Zuurstof heeft zonder deksel ook alle ruimte om de vlammen te voeden waardoor alles steeds heter wordt. Indirect barbecueën kan niet op een open BBQ. Open barbecueën doe je vooral bij roodvleesrecepten of als je vlees op het allerlaatste moment wilt dichtschroeien.
Gesloten barbecueën
Gesloten barbecueën kan zowel direct als indirect. Het voordeel van een gesloten barbecue is dat de warmte in je barbecue blijft en daardoor je gerecht van alle kanten verhit.
Je barbecue werkt dan als een soort heteluchtoven waardoor je heel veel gerechten kan klaarmaken. Kip bijvoorbeeld maak je klaar in een gesloten barbecue op indirect vuur. Waardoor de kip niet verbrandt en toch gaar wordt en bovenal mals blijft.
Grote stukken vlees gaan ook op een gesloten BBQ met indirect vuur. Zo kan het vlees rustig garen zonder dat de buitenkant zwart verbrand is. Pas op het laatste moment grill je het vlees op direct vuur zonder deksel af zodat je een mooie knapperige gegrilde buitenkant krijgt.
Zie onze recepten voor verschillende mogelijkheden.
Terug naar BBQ Tips & Tricks
